Curling Sport

Wat is Curling?

Curling is een echte teamsport, waar zowel door jong als oud veel plezier aan wordt beleefd. Deze olympische wintersport wordt zowel op recreatief als op topsport niveau gespeeld. In Nederland wordt curling in clubverband gespeeld in Zoetermeer, Utrecht, Tilburg, Heerenveen en Leeuwarden. De meeste clubs spelen op de plaatselijke ijshockeybanen, maar Zoetermeer heeft sinds september 2002 de beschikking over 3 echte curlingbanen in het Silverdome ijssportcentrum.

De Curlingbaan

Curling wordt gespeeld op een ijsbaan, zie figuur, van ruim 42 meter lang en 4,28 meter breed met aan beide kanten van de baan cirkels, die in de curlingsport ‘het huis’ worden genoemd.
Het curlingijs wordt voorzien van een zgn pebble. Dit zijn waterdruppels die op het ijs worden gesprenkeld en direct bevriezen. Hierover loopt de ca. 19 kg wegende steen. Zonder de pebble zou de steen nog geen 3 meter afleggen over de ijsbaan.
In Nederland en het buitenland spelen veel curlingclubs op een ijshockeybaan, omdat het bouwen van een echte curlingbaan bijzonder kostbaar is. Echter om op hoog niveau curling te kunnen spelen is een vlakke ijsbaan, waar geen schaatsen of andere ijssporten op worden beoefend, van groot belang.

Het spel, de wedstrijd en het team

Curling wordt gespeeld op ijs met granieten stenen van circa 19 kg. De stenen worden vanuit de ‘hack’, een rubberen afzetstuk in het ijs, naar ‘het huis’ gespeeld. De speler geeft bij het loslaten van de steen een draaiing mee, wat bekend staat als de ‘curl’ van de steen.
Het doel van het spel is om meer stenen bij het middelpunt, de dolly, van het huis te krijgen dan de tegenstander. Een wedstrijd bestaat uit twee teams van 4 spelers, die per end (speelronde) ieder 2 stenen gooien. Per end worden dus in totaal 16 stenen gegooid. De aanvoerder van het team, de skip, bepaalt de tactiek en gooit de laatste 2 (beslissende) stenen van het end. De overige spelers vegen en gooien, eigenlijk schuiven, de stenen om en om met de tegenstander.
Tijdens officiële kampioenschappen, zoals Europese kampioenschappen en olympische spelen, bestaan de wedstrijden uit 10 ends. Dit neemt gemiddeld 2,5 uur in beslag. Bij minder belangrijke toernooien, zoals de gezelligheidstoernooien, worden meestal 8 ends gespeeld.

 

Het vegen

Iedereen die de sport voor het eerst ziet, kijkt meestal met verbazing naar het vegen, maar beseffen niet dat het vegen een van de belangrijkste onderdelen van curling is. Omdat het ijs wordt opgewarmd, blijft de steen langer in beweging en wordt het moment dat de steen daadwerkelijk gaat curlen (afbuigen) uitgesteld. Door het vegen kan dus de snelheid en de richting van de steen beinvloed worden. Een steen kan met intensief vegen wel 2 tot 3 meter verder gebracht worden. In een wedstrijd, die gemiddeld 2 tot 2,5 uur duurt, wordt maar liefst 5 kilometer aan veegwerk afgelegd.